top of page

Burun Estetiği

woman-getting-ready-nose-job-surgery (1).jpg

Burun ameliyatı nasıl yapılır?

Plastik cerrahinin en çok yapılan ameliyatlarından olan Rinoplasti, burnun kıkırdak, kemik ,  iç ve dış yumuşak dokularının şekillendirilmesi ameliyatıdır. Bu uygulama, öncelikle eğer var ise solunum yolunu daraltan şekil bozukluklarının düzeltilmesi( septum deviasyonu ve konka hipertrofisi gibi) sonra burnun boyutlarında değişiklik yapılması, burnun yüz yapıları ile yaptığı açılarda değişiklik yapılması, varsa burun kemerinin düzeltilmesi, burun ucunun yeniden şekillendirilmesi ve eğer gerekli ise burun kanatlarının küçültülmesi aşamalarından oluşur. Ameliyat sadasyon destekli lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılır. Genel bilgi olarak ameliyat sonrasında burun içerisinde bir-üç gün içerisinde çıkarılmak üzere soluk alıp vermeye izin verebilecek yapıda birer tampon, bir hafta içerisinde çıkarılmak üzere burun üzerinde bir atel uygulaması yapılır. Ameliyat sonrası bir gün kadar dışarıdan soğuk uygulama ve çeşitli ilaçlar ile oluşabilecek şişlik ve morlukların önüne geçilmeye çalışılır. Bir hafta sonunda çıkarılan atelin yerine birkaç gün yumuşak doku üzerine bandaj uygulaması da yapılabilir. Genelde 10-12 gün içerisinde şişlik ve morluklar önemli ölçüde ortadan kalkar ama kalıcı şekil ve fonksiyon 6-10 hafta da ortaya çıkar.

Olası komplikasyonlar ise kanama, nadiren enfeksiyon ve anesteziye ait komplikasyonlar olabileceği gibi soluk alıp vermede güçlük(tekrarlayan ameliyatlarda daha sık görülür) , daha nadir olarak burunda  skar veya asimetri, ya da görünür bir şekil bozukluğu söz konusu olabilir. Böyle durumlarda ameliyat tekrarlanarak sorun çözülebilir, ancak tam bir iyileşme olması için iki ameliyat arası bir yıla kadar varan bir süre beklenmelidir.

Ameliyat öncesi hekim ile detaylı bir görüşme yapılmalı, problem doğru analiz edilmeli ve düzeltme yapılacak yapılar üzerinde ayrıntılı bilgi edinilmelidir. Ameliyatta burun düzeltilmesine  ek bazı ameliyatlar da hekiminiz tarafından gerekli görülebilir. Örneğin alt veya üst çene de bazı ilerletme veya geriletmeler hekiminiz tarafından önerilebilir.  Bütün bunlar gerekli ölçümlerin de yapılmasına olanak verek fotoğraflama ile de kayıt altına alınmalııdır. Ameliyat öncesi sigara içiliyorsa mutlaka kesilmeli, en az bir hafta öncesinden aspirin ve non steroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılmamalı, ameliyat sonrasında hekim izin verene kadar da bunlardan kaçınılmalıdır.

Son olarak ta ameliyatın maliyetini detayları ile öğrenmek ameliyat sonrası mali sürprizlerle karşılaşmamak açısından faydalı olur.

Ameliyat sonrasında ise gerekli iki günlük dinlenmenin arkasından;yaklaşık 6 hafta süre ile;

Ağrı fiziksel aktiviteler, (koşu, yüzme gibi)

Sümkürme ve burun silme,

Sert gıdaları çiğneme, (elma kuruyemiş gibi)

Yüz mimiklerini aşırı zorlayacak hareketler

Sert diş fırçalama

Dar boyunlu elbiseler giyip çıkarma

Güneşte aşırı kalma

Gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Bir hafta sonra işe veya okula geri dönülebilir.

Ameliyat sonrası kontroller çok önemlidir. Doktorun önereceği periyodlarda kontroller yaptırılmalıdır.

bottom of page